{loadmoduleid 92}

 

 

 

Classicale Werkgroep
Kerk en Israël Utrecht

Protestantse Kerk in Nederland


Als je in Nes Ammim Israël rondloopt, dan kun je - als je goed kijkt - zien dat het dorp ruim 50 jaar bestaat. Hier en daar heeft zich de nostalgie genesteld: de (museum)bus waarmee de eerste pioniers over de velden gehobbeld kwamen en erin gingen wonen; een oud beschilderd bankje, een slagboom, de barakken waar de jongeren verbleven, de hoge palmbomen die de weg wezen naar de voormalige rozenkassen….
Maar er is veel meer veranderd dan gebleven. “ Niets is hier blijvend” zegt een lied van Johannes de Heer. Momenteel wordt er veel opgeknapt. Sterker nog: er zijn oude huizen afgebroken en er komen nieuwe huizen voor in de plaats. De hoop en verwachting is dat we hier, samen met de huidige bewoners van Nes Ammim, een dorp krijgen met een nieuw gezicht. Er wordt nu een wijk gebouwd waar Joodse en Arabische gezinnen naast elkaar zullen wonen in een sfeer van openheid, respect en tolerantie. De eerste huizen worden waarschijnlijk in de zomer opgeleverd. Door de nieuwe situatie rijdt er sinds begin dit jaar (2014) 6x per dag een bus van en naar Nahariya!

Het nieuwbouwproject omvat 91 huizen. Het eerste traject is in volle gang en er zijn al zo’n 40 huizen verkocht aan Israëliërs ( Joden en Arabieren). Zij hebben zich heel bewust uitgesproken om met elkaar te willen samenleven in dit dorp. Dit is uniek in Israël!
Het betekent dat je elkaar respecteert in bijvoorbeeld de godsdienst. Als er gevast wordt door de ene groep, zal de andere groep dat in daad en houding respecteren, en op sjabbat zal men rekening met elkaar moeten houden.

Het betekent voor de bestaande leefgemeenschap ook veel. De christelijke vrijwilligersgemeenschap zal zich meer dan ooit middenin de Israëlische samenleving bevinden. Wellicht zullen er meer gezamenlijke activiteiten worden gehouden. Toe bisj’vat (“Nieuwjaar voor de bomen”. In de praktijk is het een boomplantdag) bijvoorbeeld, zal dan niet alleen plaats vinden in de tuin van Nes Ammim en voor de bewoners van Nes Ammim, maar er kunnen dan ook elders in het dorp bomen geplant worden. En dan eten we gezamenlijk van de vruchten van het land !
Er staan nog meer veranderingen op stapel… Wie mee wil maken wat dat betekent en tegen een beetje herrie kan, is van harte welkom om een tijd in Nes Ammim te wonen en werken.


Sippy Klercq


gepubliceerd 2014