.


Classicale Werkgroep
Kerk en Israël Utrecht

Protestantse Kerk in Nederland

Joods leerhuis Amersfoort-Hoogland

Joods leerhuis te Hoogland, Amersfoort is gebaseerd op het kennismaken met het ‘lernen, denken en toetsen’ wat gezamenlijk gelezen wordt, zoals dat in de Joodse kring gebruikelijk is. Dit om het christelijke verstaan van de teksten te leren horen met Joodse oren en ogen. Het is bedoeld om het gesprek tussen Joden en Christenen handen en voeten te kunnen geven.

 
Titel: Baroech attah Adonai

Iedere keer wanneer we de bijbel openslaan en beseffen dat dit ons is aangereikt vanuit de Joodse traditie, moeten we ons omschakelen dat wij de teksten verstaan door ons eigen westers denken.
De werkvorm is om samen te luisteren naar de tekst vanuit de grondtaal en Joods denken, en die hardop wordt voorgelezen; u leest de tekst mee vanuit de Naardense Bijbel.

We horen wat de tekst zelf te zeggen heeft. Dat maakt de verstaander tot een luisteraar en de gehoorde woorden vertellen het ons. We leren de betekenis, dat ‘Adonai’ verbinding is aangegaan met zijn volk, en dat Hij dat deed en doet, iedere dag opnieuw: ‘Hij-Die-er-is-voor-jou’.

De Rabbijn, Jezus en de leraren kunnen niet anders dan stamelen: ‘Baroech attah Adonai’ - ‘gezegend ben Jij-Die-er-is voor mij en voor allen’. Zo bidt hij elke dag de grondwoorden van zijn volk en de volkeren!↑ Top  

© Groep-KEN.net 2019   - Leden -

Uw Internet Explorer versie is verouderd.

Deze website kan niet met deze browser worden bekeken!

Upgrade uw browser naar de laatste versie (Internet Explorer 8) of installeer een andere browser, zoals Firefox of Google Chrome)