.

Classicale Werkgroep
Kerk en Israël Utrecht

Protestantse Kerk in NederlandHet is begin januari 2013 en het regent in Nes Ammim, Israël, en niet zo’n klein beetje ook!
Het weer wordt slechter en slechter. Het stormt en het onweert dagen aan een stuk.
Lager gelegen plekken komen onder water te staan. In de velden ontstaan ‘meertjes’.
In steden en dorpen komen straten blank te staan; de haven van Haifa sluit enkele kades. Treinstations gaan dicht, reizigers stranden, soldaten hebben moeite hun basis te bereiken. Een ‘flash flood alert’ wordt afgekondigd voor de rivieren in het zuiden, de Jordaan vallei en de woestijn van Judea. Er vallen slachtoffers in het verkeer en er worden mensen gered door de inzet van helikopters. Op de berg Hermon valt veel sneeuw en ook Tsefat en Jeruzalem ontkomen er niet aan. Het levert prachtige plaatjes op!

In een week tijd valt er in het Heilige Land net zoveel water als in een gemiddeld regenseizoen. Na enkele dagen vinden we het in Nes Ammim niet leuk meer! Elektriciteit en internet vallen regelmatig uit en het is koud en guur! De aarde verandert in plakkerige modder. Aan de wielen van de fiets kleven dikke klonters aarde. De regenjassen en de bergschoenen gaan aan. Maar we klagen niet… het is ‘a blessing for the country…!’
Al gauw wordt duidelijk dat het water in het Meer van Galilea stijgt. Gelukkig maar, want het is het enige natuurlijke zoetwatermeer in Israël en een essentiële bron van water voor het land.

Op 4 februari ‘13 verklaart de Israëlische Waterautoriteit officieel dat de nationale watercrisis voorbij is en heeft ze het 'ernstige droogte advies' opgeheven. De situatie is stabiel.
Maar de Israëli's moeten niet luchthartig worden omdat het land dan weer in een droogtesituatie komt.

De afgelopen zeven jaar heeft Israël last gehad van winters die droger waren dan normaal, met als gevolg dat te veel water is onttrokken aan de nationale reservoirs. De zware winterregens en de sneeuw van dit jaar hebben, samen met nog enkele factoren, het waterpeil gelukkig weer op een aanvaardbaar niveau gebracht. En als later dit jaar de sneeuw van de Golanhoogten smelt, wordt het meer nog verder gevuld.
En nu maar hopen en bidden dat de temperaturen dit jaar niet te hoog oplopen waardoor veel water te snel zou verdampen!


Sippy Klercq


gepubliceerd 2013


↑ Top  

© Groep-KEN.net 2019   - Leden -