.


Classicale Werkgroep
Kerk en Israël Utrecht

Protestantse Kerk in Nederland

Programma Houten

 

 

 Alle activiteiten staan voor iedereen open, dus u bent van harte welkom.

De avonden worden

gehouden in de Opstandingskerk, Het Kant 1,

en beginnen om 20.00 uur.

 

 

Het joodse karakter van de evangeliën.

Op donderdag 28 september spreekt Dhr. Peter van ’t Riet over dit onderwerp.
Eeuwenlang zijn de evangeliën gelezen als christelijke geschriften waarin afstand wordt genomen van het jodendom. Ook vandaag gaan nog veel bijbellezers uit van het anti-Joodse karakter van de evangeliën. Peter van ’t Riet komt echter keer op keer tot geheel andere conclusies bij zijn onderzoek naar het joodse karakter van de evangeliën: het zijn joodse geschriften geschreven door joodse auteurs, handelend over joodse probleemstellingen, opgesteld met behulp van joodse woorden en begrippen en geheel te verklaren vanuit de godsdienstige discussies waar het jodendom in de 1e eeuw na Christus zo rijk aan was.
In deze lezing worden een aantal aspecten van het joodse karakter van de evangeliën behandeld: het taalgebruik van de evangelisten, het joodse leven in de evangelieverhalen en het midrasj-karakter van de evangeliën. Met behulp van voorbeelden wordt zichtbaar welke rijke betekenissen er achter woorden, teksten en verhalen schuil gaan, zodra we ze vanuit hun joodse achtergrond proberen te begrijpen. De lezing is een pleidooi om de evangeliën anders te lezen dan eeuwenlang in de kerk de gewoonte was.

Leven, dood, leven na de dood, voltooid leven
Volgens de Bijbelse visie staat het leven centraal. De mens wordt geboren en is sterfelijk. De dood hoort daarom bij het leven. Vanuit die levensvisie denkt men na over het sterven en de dood.
De waardigheid van de mens neemt een belangrijke plaats in, maar wat is waardigheid?
Leven, dood, leven na de dood, voltooid leven: allemaal belangrijke zaken waar we vaak nauwelijks bij stilstaan of over nadenken. Op deze avond zullen we dat samen doen.
Spreekster is Drs. Sasja Martel. Auteur van het boek: Sterker als de dood. Zij studeerde judaïca in Amsterdam en Jeruzalem. Zij studeerde af op de betekenis van de gemeenschap in het rouwproces van de enkeling (1983). Zij schreef diverse artikelen over sterven en rouw in de joodse traditie. Sinds 1976 doceert zij Jodendom en is de initiatiefneemster en directeur van het Joods Hospice Immanuel te Amsterdam. De avond wordt gehouden op donderdag 2 november.


Voor meer informatie kunt u onze berichten lezen in Noodzaak, Van week tot week en de website.

Wilt u meer weten over onze activiteiten en/of regelmatig op de hoogte worden gehouden van de activiteiten van de commissie voor Kerk en Israël dan kunt u zich bij de secretaris opgeven voor de e-mailnieuwsbrief. Stuurt u dan een mail naar de secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


↑ Top  

© Groep-KEN.net 2019   - Leden -

Uw Internet Explorer versie is verouderd.

Deze website kan niet met deze browser worden bekeken!

Upgrade uw browser naar de laatste versie (Internet Explorer 8) of installeer een andere browser, zoals Firefox of Google Chrome)